Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude z Bárty "bílý lev" nebo "dojná kráva"?

Jmenování Bílého Lva ministrem dopravy ve mně vyvolalo rozporuplný pocit. Jak úspěšný nakonec bude, teprve uvidíme. Ale zatím mě překvapuje pozitivně.

Výsledek voleb mě mile překvapil. Že nepůjde o to, kdo volby vyhraje, ale o vzájemný výsledek TOPky a KSČ(M), jsem předpokládal už loni (viz ČSSD by vyhrála předčasné volby. Ale sestavila by vládu s důvěrou?). Úspěch Veverek jsem nečekal - to bylo to milé překvapení. Povolební vyjednávání o vládě vcelku hladce vedlo k sestavení současné vlády. Personální obsazení jsem buď uvítal (Nečas premiérem, kníže ministrem zahraničí, Kalousek ministrem financí, Pospíšil ministrem spravedlnosti), vzal na vědomí (ale nezapamatoval), a dvě ministerstva mě zaujaly. Vnitro - John, doprava - Bárta.

Zatímco u Johna očekávám spíš spoustu mediálního humbuku, a velké PR i sebemenšího kroku k lepšímu, což není nutně na škodu (například Czech POINT je dobrá věc, ale Íčko jí veřejnosti prostě "neprodal"), od Bárty jsem netušil (a stále nevím), co čekat. Proč?

Bárta je zakladatelem a řekněme "stínovým" majitelem ABL. Tato firma rozhodně (mírně řečeno) nemá pověst beránka. Na druhou stranu je to firma nesporně úspěšná, a Bárta jí založil a úspěšně řídi(l). Zachová Bárta ministerstvo dojení a pouze vymění nádoby, do kterých peníze potečou, nebo se předvede jako schopný manažer.

Vzhledem k tomu, že už před vstupem na ministerstvo měl dostatečně "nachechtáno", a díky známosti (a pověsti) ABL mu muselo být předem jasné, že se na něj zaměří světla reflektorů, tipoval jsem to asi tak 45:55 ve prospěch snahy o předvedení se coby schopný manažer. Konec konců, co si tak asi může člověk, který je tak za vodou, jako právě Bárta, přát? Jaké má výzvy? Vydělat na lepší auto? Vydělat na lepší barák? To asi těžko. Získat si uznání a zlepšit reputaci? To spíš. Nicméně začalo mě zajímat, jaké budou jeho první činy, co předvede. Co zatím předvedl?

1. S Maserati v terénu
Hned, co jeho politická hvězda začala vycházet, načapali ho při přestupku. A on místo toho, aby pokorně sklopil uši, přiznal vinu a přijal trest (plus klidně začal pracovat na změně stupidního zákona), začal vyprávět pohádku. Už vidím, jak běžně jezdí s Maserati terénem. Konec konců i ta "polní cesta", na které ho nachytali, až tak moc polní není (vzhledem k pěstěnému trávníku před ní a budově za vozidlem viz zde). No, start nic moc, je vidět, že v tom moc chodit neumí. To už je uvěřitelnější i přízeň Fortuny Stáníkovi Grosů. Protřelý gangster (nebo politik) by si jistě poradil lépe. Uvidíme dál.

2. Teorie her v praxi
První opravdový krok, který jsem zaznamenal, bylo prohlášení, že stavět se budou jen některé stavby, a to ty, u kterých dodavatelé nejvíc srazí cenu. Bravo. Použití teorie her v praxi. Jen se, dodavatelé, trošku mezi sebou poperte o to, kdo penízky dostane. Chcete alespoň nějaké peníze, musíte podkopnout ostatní firmy, se kterými jste si až doteď zakázky rozebírali. Jinak nemusíte dostat nic. Pokud neznáte teorii her, doporučuju Vězňovo dilema.

3. Media Relations dodavatelů staveb - lobbing u veřejnosti
Poté, co Bárta zveřejnil seznam konkrétních staveb ke stopnutí, dodavatelé prokázali, že předchozí krok byl správný - v médiích začala kampaň za zachování jednotlivých staveb. Je jistě jen náhoda, že články vždy mluví o konkrétních stavbách, které je životně nutné zachovat, popřípadě co za katastrofy přinese stopnutí staveb. V tom jsou jistě nevinně dodavatelé jednotlivých staveb, kteří byli odstaveni od prsu, ze kterého sáli.

4. "První vránu sestřelit, ostatní si sednou."
Jedna z pouček pro manažery říká, že prvního, o kom bude možné říci, že jedná proti záměrům/nařízením/pokynům nového manažera, je potřeba exemplárně potrestat - ostatní si dají pozor. Bárta se zachoval přesně v duchu poučky. Co se stalo? Ukázalo se, že na seznamu zastavených staveb jsou i takové, které je opravdu hloupost nedokončit co nejdřív. Bárta se omluvil, rozhodnutí změnil a sestřelil první vránu (včetně vysvětlení, kterým o vráně řekl, že je vránou). On by šéfa ŘSD stejně nejspíš vyměnil, ale takhle mu ex-ředitel ŘSD ještě udělal službu.
Navíc argumentaci Bárty chápu. Vzhledem k tomu, že je na ministerstvu jen pár dní, a není dopravním expertem, je jasné, že se musí spolehnout na podklady od podřízených. Při rozhodování, které stavby stopnout vycházel z podkladů, které mu někdo (ŘSD) připravil. Z pohledu manažera je jedno, jestli byly podklady věcně špatné, nebo je jen on špatně pochopil. Dobré podklady jsou jen ty, na základě kterých udělá manažer správné rozhodnutí. Věřím, že kdyby u původně zastavených a nyní znovu pokračujících staveb byla poznámka "Pozor! Nezastavovat! Kritické místo!", že by se aspoň zeptal, proč tam ta poznámka je.

Poznámka trochu mimo téma: Někde jsem slyšel, že v srpnu 68 do kasáren v Holešově nevjely tanky zejména proto, že velitel posádky řekl Rusům: "My vás nemůžeme zastavit všechny. Ale první, kdo projede bránou, bude zničen." A nikdo nechtěl být první.

5. Okamžité jmenování nového ředitele ŘSD
Pocit, že byl ex-ředitel na seznamu pro sestřel již dřív, povzbuzuje skutečnost, že byl okamžitě jmenován ředitel nový. Buď máme v ČR neuvěřitelný nadbytek volných kvalitních kandidátů na post generálního ředitele ŘSD, nebo byl už předem vytipován. Mně přijde pravděpodobnější druhá varianta. Ať už tak nebo tak, je dobře, že ŘSD nebude bez vedení. Jestli byl dosazen dojič, nebo dietolog, se nechme překvapit.

Jestli bude z Bárty "bílý lev" nebo "dojná kráva" se uvidí až podle výsledku ministerstva dojení za 4 roky. Ale podle dosavadních kroků začínám být mírně optimistický. Můj odhad je teď 65% bílý lev : 45% dojná kráva. A jaký je Váš odhad?

Autor: Jan Krauskopf | středa 25.8.2010 10:07 | karma článku: 17,06 | přečteno: 1410x
  • Další články autora

Jan Krauskopf

Kozel zahradníkem aneb "Korupce? Prostě jí odstraníme"

V naší krásné zemi víme, že u nás řádí korupce. Že korumpují všichni a všechny. Teda kromě nás, samozřejmě. A protože je korupce nešvar, se kterým je potřeba bojovat, dali jsme v minulých volbách druhý nejsilnější mandát hnutí vlastněnému člověkem, který čelil podezření z korupce při privatizaci Unipetrolu i mezinárodně. Kdo jiný by mohl vědět lépe, jak s korupcí zatočit?

13.11.2014 v 8:57 | Karma: 14,91 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Pohlavní výzkumníci a výzkumnice bijte na poplach!

„Tak nám dráhy zavádějí kupé jen pro ženy, pani Müllerová,“ chtělo by se říci slovy klasika. Ženy se nám necítí ve vlacích bezpečně, a tak vznikají vagóny vyhrazené jen pro dámy. Je to věc naprosto logická, a v zásadě hodná podpory. Proč tedy k ní psát blog? Protože krásně ukazuje absurditu pohlavních výzkumníků a výzkumnic.

6.2.2012 v 9:11 | Karma: 22,92 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Asociace profese učitelství sednout! Za 5!

Bylo jen otázkou času, kdy nějaká horda krasoduchů přijde s názorem, že je vlastně nespravedlivé, aby někdo měl jedničky, někdo dvojky a někdo propadal. Ten krásný okamžik nastal.

1.11.2011 v 9:07 | Karma: 18,32 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Je nám třeba nová ERA...

... Evropská Ratingová Agentura, aneb na horní palubu Titaniku zve k tanci a poslechu Evropská Unie.

14.10.2011 v 9:03 | Karma: 16,66 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Zoufalství ČSSD v přímém přenosu

O vystoupení ekonomického "experta" ČSSD v Událostech komentářích 27.7.2011 na téma daňového paušálu a stavebního spoření.

28.7.2011 v 9:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
... si udělejte úsudek sami :-)